top of page

Edwin Klaasen was de eerste Waalwijker bij wie corona werd vastgesteld. Hij moest in quarantaine, samen met zijn vriendin en twee zoons. Dat heeft de ondernemer veel opgeleverd. ,,Vooral zelfinzicht.”

Kees Klijn 28-12-20, 13:36 Bron: BD

In de Dolomieten had hij zich op de lange latten zo vrij als een vogel gevoeld. Een paar dagen later, op maandag 2 maart, was het gedaan met de autonomie van Edwin Klaasen. 

Ik genoot van dat leven, dat privé en werk dwars door elkaar heen liepen. En dat was dus radicaal voorbij

Edwin Klaasen

Daags ervoor wakker geworden, hij voelde zich helemaal niet lekker. Ook zijn vriendin Vivian had wat onder de leden. Nederland had net kennisgemaakt met het woord corona. Die verschijnselen - kuchen, grieperig, hoofdpijn- waren voor hen heel herkenbaar. Testen. Positief. Quarantaine.

Voor Klaasen, oprichter van bakkerij Desemenzo, was dat een enorme omschakeling. ,,Als ondernemer was ik altijd erg druk. Vooral heel veel onderweg. Naar klanten, van Groningen tot Maastricht. Ik genoot van dat leven, dat privé en werk dwars door elkaar heen liepen. En dat was dus radicaal voorbij.” 

Ondernemen, ik word er gelukkig van. Dus spring ik toch weer op die trein, maar niet meer de intercity

Edwin Klaasen

Vervelend? Eigenlijk niet. ,,Die veertien dagen gaven me de tijd om rustig zaken op een rij te zetten, vooral op het zakelijke vlak. Ik was vooral met ondernemen bezig, privé kwam meer en meer op de achtergrond te staan. Het had me veel opgeleverd, maar ook gekost. Was het niet beter om daar een balans in te zoeken en te vinden? Op die vraag heb ik tijdens die quarantaine lang gekauwd.”

 

 

Bakker Edwin Klaasen uit Waalwijk blikt terug op een lastig jaar. 

Uiteindelijk kwam het tot een zelfinzicht. ,,Ondernemen, ik word er gelukkig van. Dus spring ik toch weer op die trein, maar niet meer de intercity. Zodat er meer structuur in mijn leven komt. Maar om dat echt voor elkaar te krijgen, zal ik meer ‘nee’ moeten zeggen. Dus mijn enthousiasme voor nieuwe ideeën en projecten wat in moeten tomen.”

Die veertien dagen heeft de relatie met Vivian versterkt. ,,We hadden pas sinds december iets met elkaar. Als je veertien dagen, 24 uur per dag tot elkaar bent veroordeeld, gaan gesprekken veel eerder de diepte in. Je ontdekt sneller hoe een ander in elkaar steekt, of die bij je past. Voor ons heeft het heel goed uitgepakt. Doordat je alleen elkaar hebt, merk je ook dat samenzijn en daar je geluk uithalen zoveel belangrijker is dan materialisme.”

Voor de twee zoons was het balen

Voor zijn twee zoons, die mee waren gegaan op skivakantie, was het lastiger. ,,Zeker toen ik na veertien dagen klachtenvrij was en dus weer het huis uit mocht, en zij niet. Zij waren niet getest, Vivian en ik wel. En mijn vriendin was er na die twee weken nog lang niet van af. Dus konden de jongens besmet zijn. Binnenblijven dus. En balen.”

De quarantaine heeft Klaasen nog wat gebracht. ,,Mensen zijn veel aardiger dan je misschien verwacht. De buurvrouw die boodschappen voor je doet en voor de deur neerzet, café Hugo, waar ik veel kwam, bracht saté. Dat was prachtig.”

In al die jaren heb ik mooie vriend­schap­pen opgebouwd. Als je het lastig hebt, zitten er altijd onderne­mers tussen die je willen helpen.

Ondernemen was afgelopen jaar lastig. Klaasen heeft het zelf ondervonden. Er kwamen zakelijke besognes op zijn pad. Hotels, de belangrijkste afzetmarkt, sloten hun deuren: brood was niet meer nodig. Uiteindelijk is Klaasen een andere weg ingeslagen, focust zich nu samen met zijn vriendin op de gevulde koeken. 

,,Ja, het gaat goed. Maar dat heb ik naast Vivian ook deels te danken aan cateraar Rob van den Broek van Taste More in Oosterhout. Ik had een keuken nodig, hij bood me een plek aan. Ook dat heeft corona inzichtelijk gemaakt: in al die jaren heb ik mooie vriendschappen opgebouwd. Als je het lastig hebt, zitten er altijd ondernemers tussen die je willen helpen." 

Al met al: ,,Corona was vervelend, maar het heeft me veel geleerd. Vooral over mezelf."

klaasen.webp

Bakker Edwin Klaasen uit Waalwijk blikt terug op een lastig jaar. © Roel van der Aa

foto.webp

Besmette Waalwijkse bakker: ‘Ja, corona was vervelend. Maar het heeft mij veel geleerd, vooral over mezelf’

Edwin Klaasen en zijn vriendin Vivian Blinksma kijkend uit het raam van hun huis, net nadat bekend was geworden dat hij corona had. © copyright Marc Bolsius

bottom of page
Retailcode